Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szpinakowe gniazdka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do przygotowania szpinakowych gniazdek można użyć zamiast chleba tostowego, chleb razowy. Danie można przed podaniem udekorować świeżymi ziołami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 kromki  chleb tostowy
  • 4 sztuki  jajka
    małe
  • 250 g  szpinak
    mrożony
  • 1 łyżka  masło
  • 1 ząbek  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • gałka muszkatołowa
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak rozmroź i zostaw na sicie do ocieknięcia. Wrzuć do osolonej wody i blanszuj przez 3 minuty. Następnie odsącz i podsmaż na rozgrzanym maśle przez 2 minuty.
  2. Gdy woda ze szpinaku odparuje, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  3. Z chleba wytnij kółka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą kromkę pieczywa wyłóż po 1/4 szpinaku tak by powstały gniazda.
  4. W środek każdego gniazda wbij po 1 surowym jajku. Posyp solą oraz pieprzem i piecz 10 minut w 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Zobacz więcej na temat:

szpinakprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE