Dzisiaj jest: Niedziela, 15.12.2019 Imieniny: Celiny i Waleriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Szpinakowe muffinki


06.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 120 g  liści szpinaku
  • 25 g  masła
  • 2 ząbki  czosnku
  • 150 g  sera ricotta
  • 125 ml  mleka
  • 50 g  startego parmezanu
  • 1 sztuka jajko
  • 200 g  mąki
  • 1 łyżeczka  sody
  • 8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • sól
  • olej w sprayu
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą, obgotuj we wrzątku i osącz. Następnie przesmaż na 25 g roztopionego masła. Gdy liście zmiękną, dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dołóż ser ricotta. Zawartość patelni wymieszaj. Duś do odparowania wody.
  2. 200 g mąki wraz z 1 łyżeczką sody dokładnie przesiej. Do sypkich składników dodaj 50 g startego parmezanu i połącz z liśćmi szpinaku wymieszanymi z czosnkiem i ricottą. Wbij 1 jajko, dopraw solą oraz pieprzem, a następnie wlej mleko dla uzyskania półpłynnej konsystencji.
  3. Zawartość miski bardzo dokładnie wymieszaj. Do wyścielonej papilotkami formy muffinkowej nakładaj porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Wierzchy babeczek wyrównaj za pomocą łyżki.
  4. Na wierzchu każdego muffinka ułóż spryskane olejem krążki pomidorków koktajlowych. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Podawaj na ciepło.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE