Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 sztuki słoika pomidorów suszonych w zalewie
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 5 łyżek oliwy
- 1 ząbek czosnku
- garść listków bazylii
- 2 sztuki czerwone papryki
- 1 sztuka cebula
- 50 g parmezanu
- 400 g makaronu tagliatelle
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory z zalewą przełóż do miski. Dodaj bazylię, podprażone na suchej patelni pestki słonecznika, połowę parmezanu, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu i zmiksuj wszystko na gładkie pesto.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Dodaj do cebuli, dopraw i podduś pod przykryciem przez kilka minut.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź.
- Podgrzej pesto, dodaj do niego makaron, wymieszaj. Wrzuć paprykę, wymieszaj i posyp pozostałym parmezanem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka