Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 3 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz
- 2 sztuki jajka ugotowane na twardo
- 2 sztuki surowe jajka
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki startego żółtego sera
- natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło, sól oraz wodę. Wyrób ciasto i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Schłodzone ciasto włóż do płaskiej formy, nakłuj widelcem i podpiecz w gorącym piekarniku.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na maśle. Do cebuli dodaj posiekane ugotowane na twardo jajka. Przygotowany farsz rozsmaruj na cieście, polej je roztrzepanymi surowymi jajkami i posyp serem.
- Tartę wstaw do piekarnika i piecz, aż wierzch się zetnie. Gotowe danie podawaj na gorąco, posypane natką pietruszki.
Źródło przepisu: Potrawy z jajek