Dzisiaj jest: Niedziela, 15.12.2019 Imieniny: Celiny i Waleriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Tarta tatin z pomidorami


08.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tarta tatin z pomidorami doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno. Jest to dobry pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  mąka
  • 120 g  masło
  • 10 sztuk  pomidory
  • 1 łyżka  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, zimne posiekane masło i zagnieć wszystko palcami. Do powstałej kruszonki dodaj kilka łyżek zimnej wody i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Pomidory umyj, przekrój na pół i ułóż skórką do dołu na natłuszczonej blasze. Oprósz solą oraz pieprzem i podpiecz przez 15 minut w 190 st. C. W połowie pieczenia ostrożnie je odwróć. Upieczone pomidory wyjmij na ręcznik papierowy.
  3. Blachę do tarty wyłóż pomidorami. Ciasto rozwałkuj i ułóż na pomidorach delikatnie dociskając do brzegów formy. Nakłuj ciasto widelcem i piecz 20 minut w 180 st. C. Po tym czasie przestudź ciasto przez chwilę, po czym obróć blachę do góry dnem i wyjmij tartę. Przed podaniem posyp tartę ulubionymi ziołami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE