Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Tarta z cukinią


26.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tarta z cukinią to przepis na smaczne danie wegetariańskie. Tartę można przygotować również w wersji mięsnej dodając do farszu plastry wędzonego boczku.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    ciasto:
  • 1/3 kostki  masło
  • 1 szklanka  mąka
  • 1 sztuka  jajka
  • sól
    do smaku
  • tłuszcz
    do formy
    Na wierzch:
  • 2 sztuki  cukinia
    średnia
  • 1 szklanka  śmietana
    30%
  • 4 sztuki  jajka
  • 100 g  ser żółty
    starty
  • 2 łyżki  zioła prowansalskie
  • pieprz
    do smaku
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło oraz jajka i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie wylep ciastem natłuszczoną formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je przez kilka minut w 180 st. C.
  3. Obie cukinie umyj, pokrój wzdłuż na plastry. Oprósz solą i odstaw na 5 minut. Następnie ułóż plastry cukinii na zapieczonym cieście.
  4. Śmietanę roztrzep z jajkami. Dodaj zioła i starty ser. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałą masę wylej na tartę i piecz 40 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE