Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- ciasto:
- 1/3 kostki masło
- 1 szklanka mąka
- 1 sztuka jajka
- sól
do smaku - tłuszcz
do formy
- Na wierzch:
- 2 sztuki cukinia
średnia - 1 szklanka śmietana
30% - 4 sztuki jajka
- 100 g ser żółty
starty - 2 łyżki zioła prowansalskie
- pieprz
do smaku - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło oraz jajka i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wylep ciastem natłuszczoną formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je przez kilka minut w 180 st. C.
- Obie cukinie umyj, pokrój wzdłuż na plastry. Oprósz solą i odstaw na 5 minut. Następnie ułóż plastry cukinii na zapieczonym cieście.
- Śmietanę roztrzep z jajkami. Dodaj zioła i starty ser. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałą masę wylej na tartę i piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka