Dzisiaj jest: Wtorek, 17.07.2018 Imieniny: Bogdana i Aleksego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Tarta z pomidorami i fetą


17.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tarta z pomidorami i fetą to danie wegetariańskie, ale niestety dość kaloryczne. Przepis można zmodyfikować na danie mięsne, dodając do tarty szynkę pokrojoną w kostkę.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 200 g  mąka
  • 120 g  masło
    zimne
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 łyżeczka  sól
    Farsz:
  • 1/2 sztuki  brokuł
    podgotowany
  • 1/2 opakowania  pomidory suszone
    w zalewie
  • 1 garść  oliwki
    czarne
  • 1 opakowanie  ser feta
  • 150 ml  śmietana
    18%
    Dodatkowo:
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 łyżka  mąka pszenna
  • sól ziołowa
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej. Dodaj starte na grubych oczkach tarki masło, jajko oraz sól i zagnieć ciasto. Zrób z ciasta kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Tortownicę wysmaruj masłem. Rozwałkuj ciasto na koło o średnicy o kilka cm większej niż forma. Wyłóż formę ciastem. Połóż na nim różyczki brokułu, pomidory, ser i oliwki.
  3. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, mąką i przyprawami. Wylej na tartę. Piecz 40 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE