Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tarta ze szparagami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tarta ze szparagami to przepis na smaczne danie. Tartę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 200 g  mąka
  • 100 g  masło
    zimne
  • 3 sztuki  jajka
  • 1/2 łyżeczki  rozmaryn
    suszony
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 100 g  śmietana
    22%
  • 1 pęczek  szparagi
    zielone
  • 6 łyżek  ser żółty
    starty
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • 1/2 łyżeczki  rozmaryn
    świeży, drobno posiekany
  • 1/2 łyżeczki  papryka (przyprawa)
    słodka, mielona
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1 jajko, masło, 1 łyżeczkę soli, suszony rozmaryn i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 4 mm i wylep nim dno oraz boki formy do tarty.
  2. Szparagi umyj, odetnij końcówki, a pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa blanszuj przez 5 minut, z wyjątkiem główek.
  3. Spód ciasta kruchego ponakłuwaj widelcem. Na cieście ułóż szparagi i równomiernie posyp je startym serem. 2 jajka wymieszaj ze śmietaną i słodką papryką. Powstałą masą jajeczną zalej szparagi. Całość posyp szczyptą gałki muszkatołowej, solą i świeżym tymiankiem. Piecz 40 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.33 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE