Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tartaletki z cukinią i pomidorkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 250 g  mąki
  • 125 g  masła
  • 1 sztuka żółtko
  • 60 g  wody
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 2 sztuki cukinie
  • 150 g  serka mascarpone
  • 150 g  serka koziego
  • 1 sztuka szalotka
  • 30 g  parmezanu
  • 6 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki  śmietany
  • 1 sztuka jajko
  • suszony tymianek
  • sól
  • sól ziołowa
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę wsyp do miski. Dodaj pokrojone masło, żółtko, szczyptę soli oraz wodę i zagnieć jednolite ciasto. Następnie rozwałkuj je i wycinaj 10-centymetrowe kółka. Wyklej nimi foremki do tartaletek, ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie na ciasto wyłóż papier do pieczenia i w środek wsyp ziarna suchej fasoli. Piecz 10 minut w 180 st. C, a następnie zdejmij fasolę i piecz jeszcze 7 minut. Wyjmij spody z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
  3. Jedną cukinię umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż na sito i zostaw do ocieknięcia.
  4. Pozostałą cukinię pokrój w cienkie plasterki. Szalotkę posiekaj. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Odsączoną, startą cukinię wymieszaj z szalotką, kozim serkiem, parmezanem oraz serkiem mascarpone. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Jajko ubij ze śmietaną, połącz z masą, wymieszaj i nałóż na upieczone spody. Wierzch przykryj plastrami cukinii i pomidorkami. Posyp wszystko solą ziołową oraz tymiankiem. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE