Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Tartaletki z kurkami


26.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 200 g  mąki
  • 60 g  masła
  • 1/4 szklanki  mleka
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżeczka  soli
  • 7 g  drożdży
    Farsz
  • 500 g  kurek
  • 1 łyżka  oliwy
  • 1/2 sztuki cebuli
  • 1 łyżka  masła
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 sztuki jajka
  • 150 g  kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 150 g  sera żółtego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Masło rozpuść, ostudź. Mleko podgrzej i wkrusz do niego drożdże. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozpuszczone masło, jajko, sól oraz drożdże z mlekiem. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, a następnie je rozwałkuj i wyklej nim 4 foremki do tartaletek i wstaw je do lodówki.
  2. Farsz: Kurki oczyść, umyj, osusz. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj kurki i smaż je przez 10 minut. Gdy płyn odparuje, dodaj łyżkę masła, dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do ostygnięcia.
  3. Jajka roztrzep, odłóż 1/4 powstałej masy a resztę wymieszaj ze śmietaną i kurkami. Dopraw solą i zmielonym pieprzem.
  4. Ciasto podpiecz przez 4 minuty w 200 st. C. Po tym czasie wylej na spody masę z jajek i posyp tartym serem. Brzegi ciasta posmaruj odłożonym roztrzepanym jajkiem.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Po tym czasie udekoruj tartaletki kurkami i piecz jeszcze 10 minut. Posyp tymiankiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE