Dzisiaj jest: Czwartek, 21.09.2017 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Terrina serowo-pomidorowa


03.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 sztuka puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki  żelatyny
  • 4 łyżki  zimnej wody
  • 150 g  sera ricotta
  • 100 ml  gęstej śmietany 18%
  • 200 g  szynki konserwowej
  • 100 g  groszku konserwowego
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 1 kostka  bulionowa
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory z puszki zagotuj z kostką bulionową, zmiksuj wraz z zalewą, przetrzyj przez sito, by oddzielić nasionka. Dodaj 1-2 posiekane ząbki czosnku. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje podgrzej, aż się rozpuści.
  3. Ser ricotta zmiksuj ze śmietaną, połącz z resztą posiekanego czosnku, przypraw solą i pieprzem.
  4. 1/3 żelatyny dodaj do masy serowej, resztę do masy pomidorowej.
  5. Szynkę pokrój w dużą kostkę.
  6. Niewielką wąską formę wyłóż pergaminem lub folią spożywczą. Ułóż gałązki koperku i zalej masą serową. Formę włóż do lodówki lekko przechyloną, zastudź.
  7. Na masę serową wylej część tężejącej masy pomidorowej, ułóż w niej kostki szynki oraz groszek, przykryj resztą masy pomidorowej, zastudź.
  8. Po wyjęciu formy, zdejmij papier. Przystawkę podawaj pokrojoną w plastry.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE