Dzisiaj jest: Środa, 20.03.2019 Imieniny: Eufemii i Klaudii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Terrina serowo-pomidorowa


03.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 sztuka puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki  żelatyny
  • 4 łyżki  zimnej wody
  • 150 g  sera ricotta
  • 100 ml  gęstej śmietany 18%
  • 200 g  szynki konserwowej
  • 100 g  groszku konserwowego
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 1 kostka  bulionowa
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory z puszki zagotuj z kostką bulionową, zmiksuj wraz z zalewą, przetrzyj przez sito, by oddzielić nasionka. Dodaj 1-2 posiekane ząbki czosnku. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje podgrzej, aż się rozpuści.
  3. Ser ricotta zmiksuj ze śmietaną, połącz z resztą posiekanego czosnku, przypraw solą i pieprzem.
  4. 1/3 żelatyny dodaj do masy serowej, resztę do masy pomidorowej.
  5. Szynkę pokrój w dużą kostkę.
  6. Niewielką wąską formę wyłóż pergaminem lub folią spożywczą. Ułóż gałązki koperku i zalej masą serową. Formę włóż do lodówki lekko przechyloną, zastudź.
  7. Na masę serową wylej część tężejącej masy pomidorowej, ułóż w niej kostki szynki oraz groszek, przykryj resztą masy pomidorowej, zastudź.
  8. Po wyjęciu formy, zdejmij papier. Przystawkę podawaj pokrojoną w plastry.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE