Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk małych cukinii
- 2 sztuki marchewki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 5 sztuk jajek
- 600 ml mleka
- 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
- 1 pęczek mięty
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki pokrój wzdłuż na plasterki, blanszuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Miętę i szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
- 6 cukinii obierz, pokrój i gotuj przez 5 minut w bulionie. Następnie rozgnieć, dodaj mleko i jajka, wymieszaj. Dodaj zieleninę, sól oraz pieprz i ponownie wymieszaj.
- Do formy keksówki wlej 1/2 masy, ułóż pokrojoną marchewkę i zalej pozostałą masą. Formę wstaw do większej brytfanny z gorącą wodą (tak by woda sięgała do połowy foremki). Piecz 45 minut w 180 st. C. Po tym czasie ostudź i wyjmij z formy.
- Pozostałe dwie cukinie pokrój wzdłuż na plasterki, blanszuj przez 2 minuty w osolonej wodzie i obłóż nimi terrinę z wierzchu. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Źródło przepisu: Przyslij przepis