Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml greckiego jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz
- 250 g sera feta
- 3 sztuki jajka
- 4 łyżki startego sera żółtego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki stopionego masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj jogurt oraz sól i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na 2-milimetrowy placek i pokrój na paski o długości 22 cm i szerokości 7 cm. Posmaruj ciasto stopionym masłem.
- Fetę i ser żółty wymieszaj z 2 jajkami, koperkiem oraz melisą. Dopraw do smaku pieprzem.
- Na koniec każdego paska ciasta nałóż porcję farszu serowego. Przykryj go, zaginając róg ciasta w trójkąt, powtórz czynność 4 razy, aż powstanie rożek.
- Tak przygotowane rożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym żółtkiem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka