Dzisiaj jest: Wtorek, 21.01.2020 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Torcik ziemniaczany z sosem pieczarkowym


24.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 1 łyżka  mąki
  • 2 sztuki jajka
  • 1 sztuka cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej
    Sos pieczarkowy
  • 200 g  pieczarek
  • 1 sztuka cebula
  • 1-2 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 8 łyżek  śmietany 18%
  • 1 kostka  warzywna
  • 6-8 sztuk ogórków kiszonych
  • 1 pęczek  szczypiorku
  • słodka papryka mielona
  • maggi
  • pieprz ziołowy
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj mąkę, jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. Z uzyskanej masy smaż na rozgrzanym oleju duże placki.
  2. Sos: Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki i uduś na maśle. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do pieczarek. Podlej wszystko wodą, dodaj kostkę warzywną. Na końcu dodaj 4 łyżki śmietany wymieszanej z mąką. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i maggi.
  3. Na talerzach układaj piramidę z usmażonych placków, przekładając placki sosem pieczarkowym i plastrami ogórka. Wierzch torciku udekoruj plastrami ogórka i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maks07

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE