Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Torciki z karczochami i ricottą


27.11.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

1 porcja dla: 1 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  karczochy
    krojone w słoiku - Ponti
  • 2 puszki  pomidory krojone
    Valfrutta
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 garść  bazylia
    świeże listki
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
    Olitalia
  • 150 g  ser ricotta
  • 1 sztuka  jajko
  • 30 g  ser parmezan
    tarty
  • 30 g  bułka tarta
  • 1 sztuka  cukinia
    mała
  • 1 sztuka  marchewka
    mała
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  2. Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
  3. W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię.
  4. Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.



Przepis dodany przez:

katarzyna_fly

Posty : 0

Przepisy: 16


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE