Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Trójkolorowe kluski śląskie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaki
    ugotowane
  • 250 g  mąka ziemniaczana
  • 40 g  mąka pszenna
  • 2 sztuki  jajka
  • 1 szczypta  sól
  • 2 łyżeczki  sok z aronii
  • 1 łyżeczka  koncentrat pomidorowy

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka oraz sól. Dokładnie wyrób i podziel uzyskane ciasto na 3 części. Do jednej części dodaj sok z aronii, do drugiej koncentrat, a trzecią zostaw bez dodatków. Każdą porcję ciasta wyrób osobno, by barwniki równomiernie się rozeszły.
  2. Z każdej części ciasta uformuj wałki takiej samej grubości i pokrój na równe części. Połącz ze sobą po 3 kawałki ciasta, każdy innego koloru. Zlep je i uformuj kluski uważając, by kolory się nie zmieszały. Każdą kluskę spłaszcz i palcem zrób małą dziurkę.
  3. Tak przygotowane kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia. Gotowe kluski wyjmuj łyżką cedzakową.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE