Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaki
ugotowane - 250 g mąka ziemniaczana
- 40 g mąka pszenna
- 2 sztuki jajka
- 1 szczypta sól
- 2 łyżeczki sok z aronii
- 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka oraz sól. Dokładnie wyrób i podziel uzyskane ciasto na 3 części. Do jednej części dodaj sok z aronii, do drugiej koncentrat, a trzecią zostaw bez dodatków. Każdą porcję ciasta wyrób osobno, by barwniki równomiernie się rozeszły.
- Z każdej części ciasta uformuj wałki takiej samej grubości i pokrój na równe części. Połącz ze sobą po 3 kawałki ciasta, każdy innego koloru. Zlep je i uformuj kluski uważając, by kolory się nie zmieszały. Każdą kluskę spłaszcz i palcem zrób małą dziurkę.
- Tak przygotowane kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia. Gotowe kluski wyjmuj łyżką cedzakową.
Źródło przepisu: Przyslij przepis