Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 250 g twarogu
- 1 szklanka mąki
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 12 sztuk śliwek
- 12 kostek cukru
- cukier
- cynamon
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biały ser rozgnieć widelcem i wymieszaj z mąką oraz jajkiem. Następnie dodaj roztopione masło i wyrób ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości 3 cm.
- Ze śliwek usuń pestki, a w ich miejsce włóż kostkę cukru. Z ciasta szklanką wycinaj koła. Na środek każdego koła ułóż po śliwce i zlep ciasto formując kulę.
- Tak przygotowane knedle gotuj 5-7 minut w osolonym wrzątku. Podawaj posypane cukrem i cynamonem.
Źródło przepisu: moje smaki życia