Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tymbaliki ziemniaczano-szpinakowe z sosem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 450 g  ziemniaków
  • 150 g  marchwi
  • 350 g  mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 sztuki jajka
  • 1 łyżka  kremówki
  • 2 łyżki  mąki
  • 1 łyżka  masła
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka  tartego parmezanu
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło i bułka tarta do foremek
  • 1 łyżka  śmietany
  • garść orzeszków pinii

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki i marchewkę ugotuj, przestudź. Następnie dodaj ser, kremówkę, masło, jajka oraz mąkę i zmiksuj. Uzyskaną masę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  2. Szpinak rozmroź, wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz 2 łyżkami masy ziemniaczanej.
  3. 4 foremki wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Na dno wyłóż masę ziemniaczaną, następnie szpinak i na wierzch ponownie masę ziemniaczaną.
  4. Piecz 35 minut w temperaturze 190 st. C. Gotowe tymbaliki wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia na 3 minuty, a następnie odkrój nożem od ścianek formy i wyłóż na talerze.
  5. Danie podawaj na ciepło z sosem pesto wymieszanym ze śmietaną, posypane orzeszkami pinii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE