Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g jogurt grecki
- 150 g serek homogenizowany
waniliowy - 2 łyżki śmietana
30% - 1 łyżeczka esencja waniliowa
- 2 łyżki masło
rozpuszczone - 2 sztuki jajka
- 3 łyżki cukier puder
- 2 szklanki mąka krupczatka
- 12 sztuk truskawki
- 1 garść mięta
listki - 1 szczypta sól
- olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na biały kogel-mogel.
- W misce wymieszaj jogurt grecki, serek waniliowy i śmietanę. Następnie dodaj rozpuszczone masło, utarte z cukrem żółtka i esencję waniliową. Wymieszaj.
- Do masy jajeczno-jogurtowej dodawaj po trochu mąkę, aż do uzyskania gładkiej masy. Na samym końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki.
- Patelnię posmaruj olejem. Wylewaj na nią porcje ciasta i układaj na nich po kilka plasterków truskawek. Smaż placuszki w niewysokiej temperaturze, a kiedy ich boki lekko się zrumienią, odwracaj na drugą stronę. Usmażone placuszki zdejmuj na ręcznik papierowy.
- Przed podaniem oprósz placuszki cukrem pudrem i udekoruj pozostałymi truskawkami oraz listkami mięty.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka