Dzisiaj jest: Piątek, 22.03.2019 Imieniny: Bogusława i Katarzyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Warzywa zapiekane w sosie beszamelowym


28.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka marchew
  • 400 g  kalafiora
  • 400 g  brokułów
  • 2 kostki  bulionowe
  • 100 g  sera żółtego
    Sos beszamelowy
  • 4 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 szklanki  zimnego mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew pokrój w plastry, a brokuł i kalafior podziel na różyczki.
  2. W 4 szklankach wrzącej wody rozpuść kostki bulionowe. Wrzuć marchew i gotuj 4 minuty. Dodaj kalafior oraz brokuł i gotuj 3 minuty. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  3. Roztop w garnku masło, wsyp mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Polej warzywa sosem, posyp grubo startym serem i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj gorące.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE