Dzisiaj jest: Czwartek, 19.07.2018 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Warzywa zapiekane w sosie beszamelowym


28.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka marchew
  • 400 g  kalafiora
  • 400 g  brokułów
  • 2 kostki  bulionowe
  • 100 g  sera żółtego
    Sos beszamelowy
  • 4 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 szklanki  zimnego mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew pokrój w plastry, a brokuł i kalafior podziel na różyczki.
  2. W 4 szklankach wrzącej wody rozpuść kostki bulionowe. Wrzuć marchew i gotuj 4 minuty. Dodaj kalafior oraz brokuł i gotuj 3 minuty. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  3. Roztop w garnku masło, wsyp mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Polej warzywa sosem, posyp grubo startym serem i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj gorące.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE