Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg sypkich ziemniaków
- 1/2 sztuki brokuła
- 1 sztuka duża cebula
- olej do smażenia
- 2-3 sztuki jajka
- sól
- pieprz
- 200 g bryndzy
- 3-5 łyżek mąki
- bułka tarta
- ziarna sezamu
- 1 łyżka oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Brokuła zblanszuj we wrzącej, osolonej wodzie, odsącz i podziel na różyczki.
- Cebulę obierz, pokrój na ćwierć plasterki i podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju.
- Tak przygotowane warzywa zmiel w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodaj lekko ubite jajka, sól, pieprz i wymieszaj.
- Następnie dodawaj porcjami bryndzę oraz mąkę i starannie ucieraj.
- Z powstałego ciasta formuj podłużne krokieciki. W misce wymieszaj bułkę tartą z sezamem i panieruj w niej krokieciki. Smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.
Źródło przepisu: Palce lizać