Dzisiaj jest: Niedziela, 22.09.2019 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Wegetariański pasztet fasolowy


02.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 250 g  białej fasolki
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 ząbki  czosnku
  • 4 sztuki marchewki
  • 1/2 sztuki średniej główki brokułu
  • 3 sztuki jajka
  • 4.5 łyżki  kaszy manny
  • sól
  • pieprz czarny
  • gałka muszkatołowa
  • słodka mielona papryka
  • kurkuma
  • chili
  • pieprz ziołowy
  • imbir

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia gotuj fasolę w wodzie, w której się moczyła, aż będzie miękka. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż razem na oliwie. Następnie cebulę i czosnek wymieszaj z ugotowaną fasolą.
  2. Marchewki obierz i pokrój, brokuł podziel na różyczki. Tak przygotowane warzywa ugotuj w oddzielnych garnkach, odsącz i odstaw.
  3. Fasolę podziel na 3 części: jedną większą, dwie mniejsze. Do większej części masy fasolowej dodaj jajko, 1,5 łyżki kaszy manny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj.
  4. Do drugiej części masy dodaj pokrojone marchewki, jajko, 1,5 łyżki kaszy manny. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem, słodką papryką, szczyptą chili i kurkumy.
  5. Trzecią porcję masy zmiksuj razem z brokułem. Następnie wbij jajko, wsyp 1,5 łyżki kaszy manny. Do masy dodaj również sól, czarny i ziołowy pieprz oraz imbir. Wymieszaj.
  6. Formę keksówkę wyłóż folią aluminiową. Dno wyłóż białą, fasolową masą. Na niej ułóż warstwę z masy fasolowej z marchewą. Na wierzch wyłóż masę fasolową z brokułem. Tak przygotowany pasztet piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE