Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
30 dag makaronu tagliatelle
2 szklanki różyczek brokułu
1 sztuka duża czerwona papryka
1 sztuka duża marchewka
3 sztuki pieczarki
1/2 szklanki mrożonego groszku
papryka czuszka
5 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
1/2 sztuki pęczka dymki
- Sos
3 łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżeczka ostrego sosu chili
5 łyżek sosu sojowego
2 sztuki centymetrowy kawałek imbiru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odlej, przelej zimną wodą i osącz. Różyczki brokułu i groszek gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty.
- Marchew umyj, osusz, pokrój w zapałkę. Pieczarki i czuszkę oczyść, pokrój w plasterki. Paprykę umyj, oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z makaronem, dodaj brokuł i groszek.
- W misce wymieszaj sos chili, sos sojowy i starty na tarce imbir. Dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej makaron z warzywami. Posyp drobno pokrojoną dymką razem ze szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca