Dzisiaj jest: Sobota, 23.02.2019 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5837

Wegetariańskie chilli z kuskusem


15.01.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Wegetariańskie chilli z kuskusem, awokado i serem pleśniowym to orientalny przepis kulinarny na smaczny i pożywny wegetariański posiłek. Zamiast kolendry do posypania można wykorzystać świeży szczypiorek.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 woreczek  kasza kuskus
  • 1 sztuka  awokado
    lekko miękkie
  • 200 g  brokuł
  • 200 g  ser pleśniowy
  • 1/2 szklanki  ciecierzyca
  • 1/2 puszki  kukurydza konserwowa
  • 100 g  pomidory
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 4 ząbki  czosnek
  • 3 cm  imbir
    świeży
  • 1/2 sztuki  papryczka chili
    mała
  • 2 łyżeczki  koncentrat pomidorowy
  • 150 ml  mleko kokosowe
  • 2 łyżki  olej kokosowy
  • 1 sztuka  limonka
  • 2 łyżeczki  curry
  • 1 łyżeczka  kurkuma
  • kolendra
    świeża, do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotuj ciecierzycę według zaleceń producenta - namocz i ugotuj.
  2. Imbir, czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz pokrojone warzywa i smaż chwilkę do zeszklenia. Dodaj curry oraz kurkumę. Przesmaż przez ok. 1 minutę.
  3. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone pomidory i papryki oraz mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykrywką ok. 5 minut. Warzywa będą al dente, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, gotuj dłużej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz limonką.
  4. W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Ugotuj też brokuł, najlepiej na parze.
  5. Serki pleśniowe zgrilluj na patelni grillowej z obu stron, na średnim ogniu.
  6. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, obierz ze skóry, pokrój i skrop limonką.
  7. Ugotowany kuskus podawaj z sosem curry, serem, pokrojonym awokado oraz brokułem. Posyp kolendrą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 92


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE