Dzisiaj jest: Czwartek, 18.07.2019 Imieniny: Kamila i Szymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Wegetariańskie spaghetti


21.04.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
W zdrowszej wersji wegetariańskiego spaghetti należy użyć makaronu pełnoziarnistego.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  makaron spaghetti
  • 1 puszka  pomidory
    krojone, bez skórki
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 sztuka  cukinia
    mała
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 łyżki  olej
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżeczka  bazylia
  • 1/2 łyżeczki  oregano
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 200 g  ser żółty
    starty
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Cebulę oczyść, drobno posiekaj. Cukinię umyj i razem z obraną marchewką pokrój w niedużą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj marchew i cukinię. Smaż wszystko razem, aż cukinia zmięknie.
  3. Do zawartości patelni dodaj pomidory razem z zalewą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i papryką w proszku.
  4. Sos duś do momentu, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj makaron i wymieszaj. Przed podaniem potrawę posyp startym żółtym serem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Mała Mi

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE