Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 15 g drożdży
- 200 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- Nadzienie
- 1 sztuka cebula
- 8 sztuk pieczarek
- olej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nadzienie: Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż, aż woda odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto: Do pokruszonych drożdży dodaj trochę wody oraz 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte drożdże połącz z pozostałymi składnikami. Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
- Blat posyp mąką i rozciągnij na nim ciasto tak, by powstał prostokąt o grubości 1 cm. Ułóż na nim nadzienie i zwiń jak roladę. Uformuj wieniec i przełóż go na blachę wysmarowaną tłuszczem. Odstaw na 30 minut. Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka