Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 szczypta soli
- Dodatkowo
- 20 dag pieczarek
- 1 sztuka cebula
- 400 g śmietany zakwaszanej
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- tarty ser żółty
- ulubione zioła
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę posiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki i zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki.
- Gotowym ciastem wylep formę do tarty, nakłuj je widelcem, przykryj folią aluminiową i wysyp fasolę. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
- Pieczarki i cebulę obierz, posiekaj i podsmaż. Jajka rozmieszaj ze śmietaną, dodaj resztę składników i wylej na podpieczone ciasto (usuń fasolę). Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka