Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Zapiekana cukinia


14.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekaną cukinię najlepiej podawać z ziemniakami z wody lub świeżą bułką.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki  cukinia
  • 1 szklanka  jogurt naturalny
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  natka pietruszki
    posiekana
  • 2 łyżki  ser żółty
    starty
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cukinie obierz, przekrój na pół, usuń pestki. Miąższ zetrzyj na tarce do jarzyn.
  2. W garnku zagotuj 8 szklanek wody z dodatkiem soli. Do wrzątku wrzuć startą cukinię. Kiedy woda ponownie się zagotuje, odcedź cukinię i zostaw do ocieknięcia.
  3. Jogurt wymieszaj z jajkiem, solą oraz pieprzem. Do powstałej mieszanki dodaj odsączoną cukinię oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
  4. Masę przełóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Wygładź wierzch i posyp startym serem. Piecz w 180 st. C, aż się zrumieni.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Jessica

Posty : 12

Przepisy: 94


Zobacz więcej na temat:

cukiniaprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE