Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 400 g bakłażan
- 8 sztuk oliwki
zielone - 1 opakowanie fix słodko-kwaśny
- 250 g śmietana
- 2 łyżki tłuszcz
do formy - 100 g ser owczy
- 1 garść zioła
- pieprz
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyj bakłażany, odkrój końcówki. Bakłażany i oliwki pokrój w cienkie plasterki.
- Fix rozprowadź w śmietanie. Dodaj pokrojone bakłażany i oliwki. Dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
- Ser owczy pokrusz i posyp nim bakłażany. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 30 minut. Przed podaniem udekoruj ziołami.
Źródło przepisu: Dania zapiekane