Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekane bakłażany z serem owczym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do bakłażanów zapiekanych z fetą można również dodać obrane ze skórki i pokrojone w plastry 4 pomidory.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 400 g  bakłażan
  • 8 sztuk  oliwki
    zielone
  • 1 opakowanie  fix słodko-kwaśny
  • 250 g  śmietana
  • 2 łyżki  tłuszcz
    do formy
  • 100 g  ser owczy
  • 1 garść  zioła
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Umyj bakłażany, odkrój końcówki. Bakłażany i oliwki pokrój w cienkie plasterki.
  2. Fix rozprowadź w śmietanie. Dodaj pokrojone bakłażany i oliwki. Dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  3. Ser owczy pokrusz i posyp nim bakłażany. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 30 minut. Przed podaniem udekoruj ziołami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE