Dzisiaj jest: Piątek, 21.02.2020 Imieniny: Eleonory i Feliksa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Zapiekane kluseczki serowe


08.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 sztuka szalotka
  • 200 ml  mleka
  • 3-4 łyżki  masła
  • 4 sztuki jajka
  • 400 g  czerstwego białego chleba
  • 100 g  parmezanu (w kawałku)
  • 125 g  oscypka
  • 2 łyżki  mąki (40 g)
  • 250 g  pomidorków koktajlowych
  • 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Szalotkę starannie obierz i posiekaj. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Szalotkę podduś na tłuszczu.
  2. Parmezan zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a oscypek pokrój najpierw w plasterki, a potem w kostkę.
  3. Chleb bez skórki pokrusz, przełóż do miski, zalej 200 ml ciepłego mleka i mocz około 10 minut. Sery i szalotkę dodaj do chleba. Całość zagnieć. Dodaj 2 łyżki mąki i 4 jajka. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw na 30 minut. Zagotuj 3 litry wody z 1 łyżeczką soli.
  4. Za pomocą 2 łyżek z ciasta formuj kluseczki. Wkładaj je do wrzątku i gotuj przez 10-12 minut. Odcedź i podsmaż na 2-3 łyżkach rozgrzanego masła. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż połówki pomidorków i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj razem z ciepłymi kluskami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE