Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka szalotka
- 200 ml mleka
- 3-4 łyżki masła
- 4 sztuki jajka
- 400 g czerstwego białego chleba
- 100 g parmezanu (w kawałku)
- 125 g oscypka
- 2 łyżki mąki (40 g)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotkę starannie obierz i posiekaj. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Szalotkę podduś na tłuszczu.
- Parmezan zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a oscypek pokrój najpierw w plasterki, a potem w kostkę.
- Chleb bez skórki pokrusz, przełóż do miski, zalej 200 ml ciepłego mleka i mocz około 10 minut. Sery i szalotkę dodaj do chleba. Całość zagnieć. Dodaj 2 łyżki mąki i 4 jajka. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw na 30 minut. Zagotuj 3 litry wody z 1 łyżeczką soli.
- Za pomocą 2 łyżek z ciasta formuj kluseczki. Wkładaj je do wrzątku i gotuj przez 10-12 minut. Odcedź i podsmaż na 2-3 łyżkach rozgrzanego masła. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż połówki pomidorków i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj razem z ciepłymi kluskami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku