Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 5 sztuk gruszki
- 2 sztuki sok z cytryny
- 150 ml likier
miodowy - 100 g miód
płynny - 5 sztuk bułka pszenna
czerstwa - 375 ml mleko
- 3 sztuki jajka
- 100 g cukier
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 125 g masło
- 50 g mąka pszenna
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- 40 g migdały
mielone - 1 sztuka skórka z cytryny
starta - 1 szczypta sól
- tłuszcz
do formy - 25 g migdały
w płatkach
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gruszki umyj, osusz, przetnij na pół i usuń gniazda nasienne. W garnku zagotuj 500 ml wody z sokiem z 2 cytryny, likierem i miodem. Włóż połówki gruszek i duś na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie przełóż gruszki na durszlak i zostaw do osączenia.
- Bułki pokrój w kostkę, zalej mlekiem i zostaw do namoknięcia.
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i 100 g miękkiego masła. Na wierzch przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Do masy dodaj bułki, mielone migdały, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Białka ubij na sztywną pianę i porcjami dodawaj do masy.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż połówki gruszek i przykryj je masą. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do gorącego piekarnika i piecz 25 minut w 200 st. C. Po tym czasie wyjmij zapiekankę, posyp płatkami migdałów i podzielonym na płatki masłem. Piecz jeszcze 20 minut.
Źródło przepisu: Dania zapiekane