Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka jabłkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka jabłkowa to przepis na smaczną kolację na słodko. Danie najlepiej podawać na ciepło.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  jajka
  • 400 g  twaróg
    mielony
  • 125 ml  mleko
  • 1 opakowanie  budyń waniliowy
  • 1 szczypta  proszek do pieczenia
  • 125 g  cukier
  • 250 g  jabłka
  • 75 g  rodzynki
  • 1 szczypta  sól
  • 1 łyżka  bułka tarta
  • 25 g  masło
    +do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Twaróg wymieszaj z żółtkami, mlekiem, proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem.
  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w dość cienkie półksiężyce i razem z rodzynkami dodaj do masy twarogowej.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do masy twarogowej. Ostrożnie wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż do niej masę twarogową. Zapiekankę posyp bułką tartą. Pozostałe masło podziel na płatki i ułóż na zapiekance. Piecz 10 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE