Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zapiekanka kalafiorowa


13.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Idealnym dodatkiem do zapiekanki kalafiorowej będzie puree posypane posiekaną natką pietruszki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  kalafior
  • sól
    do smaku
  • 1 łyżka  tłuszcz
  • 250 g  pieczarki
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 3 łyżki  olej
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 125 g  śmietana
    do zup i sosów
  • 2 łyżki  zasmażka
    błyskawiczna
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 3 sztuki  pomidory
  • oregano
    suszone, do smaku
  • 150 g  ser
    w plastrach

Sposób przyrządzania:

  1. Z kalafiora odetnij liście i głąb. Kalafior podziel na różyczki, włóż na 30 minut do osolonej wody. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i gotuj przez 10 minut w lekko osolonej wodzie.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego osączone różyczki kalafiora.
  3. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki z cebulą. Duś przez 6 minut, często mieszając.
  4. Pieczarki dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do grzybów śmietanę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Posyp zasmażką i gotuj jeszcze przez 1 minutę, ciągle mieszając.
  5. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do pieczarek i dokładnie wymieszaj. Pomidory umyj, pokrój w ósemki i dopraw solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowane pomidory ułóż na kalafiorze.
  6. Do naczynia z kalafiorem przełóż zawartość patelni i równomiernie rozprowadź. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz 7 minut w 225 st. C. Po tym czasie nakryj zapiekankę plastrami sera i piecz kolejne 7 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

kermit

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE