Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki woreczki ryżu
- 500 g mrożonego siekanego szpinaku
- 3 łyżki masła
- 2 sztuki płaskie łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 ząbek czosnku
- 6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Wymieszaj z łyżką masła.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki masła i mąkę. Gdy zasmażka zbieleje i się spieni wlej mleko, zagotuj. Dodaj rozmrożony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą.
- Ryż wymieszaj z drobno pokrojonymi jajkami, dopraw. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami połowę ryżu, szpinak i pozostały ryż. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj 20 minut w 180 st. C. Podawaj posypane szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis