Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Zapiekanka ryżowa z jajkami i szpinakiem


18.10.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 2 sztuki woreczki ryżu
  • 500 g  mrożonego siekanego szpinaku
  • 3 łyżki  masła
  • 2 sztuki płaskie łyżki mąki
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1 ząbek  czosnku
  • 6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 szklanki  startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Wymieszaj z łyżką masła.
  2. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła i mąkę. Gdy zasmażka zbieleje i się spieni wlej mleko, zagotuj. Dodaj rozmrożony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą.
  3. Ryż wymieszaj z drobno pokrojonymi jajkami, dopraw. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami połowę ryżu, szpinak i pozostały ryż. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj 20 minut w 180 st. C. Podawaj posypane szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE