Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka ryżowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki torebki ryżu po 150 g każda
  • 1/3 kostki  masła
  • 4 sztuki duże banany
  • 400 g  niesłodzonego mleka skondensowanego w puszce
  • 1 łyżka  ekstraktu z wanilii
  • 5 sztuk jajek
  • 1 szklanka  cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, po czym przelej zimną wodą. Banany obierz, pokrój w plastry ok. 0,5 cm grubości i skrop sokiem wyciśniętym z 1 cytryny.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj plastry bananów skropione sokiem z cytryny i połowę szklanki cukru pudru. Smaż przez 10 minut. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
  3. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem pudrem na puszystą pianę, po czym starannie połącz z pianą z białek.
  4. Do żaroodpornego naczynia włóż pokruszony dłońmi ciepły ryż. Następnie zalej go mlekiem skondensowanym i wymieszaj. Dodaj masę z jajek i dobrze połącz.
  5. Wierzch wyłóż podsmażonymi bananami i przykryj papierem lub folią do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie zostaw zapiekankę na 10 minut w zamkniętym, gorącym piekarniku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE