Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 5 sztuk jajka
- 170 g cukier
- 2 opakowania cukier waniliowy
- 1 łyżka cynamon
- 1 sztuka skórka z cytryny
- 750 g twaróg
- 150 g kasza manna
błyskawiczna - 2 łyżeczki proszek do pieczenia
płaskie - 1 łyżka masło
- 2 łyżki cukier
- 50 g orzechy włoskie
- 25 g masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj ze 125 g cukru, cukrem waniliowym, cynamonem i skórką z cytryny. Dodaj masę do twarogu.
- Kaszę mannę połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, obsyp cukrem. Do tak przygotowanego naczynia przełóż masę twarogową i wygładź powierzchnię.
- W masę powciskaj połówki orzechów. Podziel 25 g masła na cienkie płatki i ułóż na zapiekance. Następnie wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz 60 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane