Dzisiaj jest: Sobota, 18.01.2020 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zapiekanka twarogowo-wiśniowa


01.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka twarogowo-wiśniowa to przepis na smaczne danie. Do przygotowania potrawy można użyć również mrożonych wiśni.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 250 g  twaróg
  • 75 g  cukier
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 2 sztuki  jajka
  • 1 sztuka  cytryna
  • 4 sztuki  bułka pszenna
  • 250 ml  mleko
  • 500 g  wiśnie
  • 30 g  masło
    +do formy
  • cukier puder
    do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Twaróg utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Cytrynę umyj w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę. Następnie wyciśnij sok i dodaj go razem ze skórką do masy twarogowej. Dokładnie wymieszaj.
  2. Bułki pokrój w plasterki i zalej ciepłym mlekiem. Dodaj do masy twarogowej i wymieszaj. Wiśnie umyj i wydryluj.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż do niego połowę masy twarogowej. Na niej rozłóż 3/4 wiśni i przykryj pozostałą masą. Wierzch zapiekanki udekoruj pozostałymi wiśniami.
  4. 30 g masła podziel na płatki i ułóż na zapiekance. Zapiekankę piecz 40 minut w 200 st. C. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Bunny

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

zapiekankaprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE