Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Zapiekanka warzywna z jajkami


25.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Warzywną zapiekankę z jajkami najlepiej podawać z lekko schłodzonym, białym winem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  szpinak
    w liściach, świeży lub mrożony
  • 300 g  fasolka zielona
  • 300 g  marchew
  • 1 sztuka  por
  • 130 g  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 3 łyżki  ocet
  • 8 sztuk  jajka
  • 45 g  mąka pszenna
  • 500 ml  mleko
    zimne
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • 1 pęczek  koperek
    posiekany
  • 90 g  krakersy
    zmielone

Sposób przyrządzania:

  1. Świeży szpinak przebierz, a mrożony rozmroź. Szpinak blanszuj przez chwilę we wrzątku, przełóż na durszlak, polej zimną wodą i zostaw do osączenia.
  2. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i przekrój strąki na pół. Marchewki obierz i pokrój w plastry. Z pora odetnij korzonki, a resztę pokrój w plasterki i opłucz.
  3. Na patelni rozgrzej 30 g masła i podsmaż na nim przez 8 minut marchew, fasolę i krążki pora. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. W garnku zagotuj 250 ml wody z 3 łyżkami octu i 1 łyżeczką soli. Do filiżanki wbijaj kolejno po jajku i ostrożnie kładź je na lekko gotującą się wodę. Każde jajko gotuj przez 3 minuty, po czym wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie osącz.
  5. W garnku zagrzej 50 g masła, wsyp mąkę i podgrzewaj mieszając, aż zbrązowieje. Następnie dolej mleko i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj posiekany koperek.
  6. Połowę sosu wlej do naczynia żaroodpornego i wyłóż na niego warzywa. Na warzywach ułóż jajka. Całość zalej pozostałym sosem. Podziel na płatki resztę masła i ułóż na zapiekance. Wierzch zapiekanki posyp startymi krakersami.
  7. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 15 minut w 220 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Dizzy

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE