Dzisiaj jest: Piątek, 20.09.2019 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zapiekanka warzywna z jajkami


25.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Warzywną zapiekankę z jajkami najlepiej podawać z lekko schłodzonym, białym winem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  szpinak
    w liściach, świeży lub mrożony
  • 300 g  fasolka zielona
  • 300 g  marchew
  • 1 sztuka  por
  • 130 g  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 3 łyżki  ocet
  • 8 sztuk  jajka
  • 45 g  mąka pszenna
  • 500 ml  mleko
    zimne
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • 1 pęczek  koperek
    posiekany
  • 90 g  krakersy
    zmielone

Sposób przyrządzania:

  1. Świeży szpinak przebierz, a mrożony rozmroź. Szpinak blanszuj przez chwilę we wrzątku, przełóż na durszlak, polej zimną wodą i zostaw do osączenia.
  2. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i przekrój strąki na pół. Marchewki obierz i pokrój w plastry. Z pora odetnij korzonki, a resztę pokrój w plasterki i opłucz.
  3. Na patelni rozgrzej 30 g masła i podsmaż na nim przez 8 minut marchew, fasolę i krążki pora. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. W garnku zagotuj 250 ml wody z 3 łyżkami octu i 1 łyżeczką soli. Do filiżanki wbijaj kolejno po jajku i ostrożnie kładź je na lekko gotującą się wodę. Każde jajko gotuj przez 3 minuty, po czym wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie osącz.
  5. W garnku zagrzej 50 g masła, wsyp mąkę i podgrzewaj mieszając, aż zbrązowieje. Następnie dolej mleko i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj posiekany koperek.
  6. Połowę sosu wlej do naczynia żaroodpornego i wyłóż na niego warzywa. Na warzywach ułóż jajka. Całość zalej pozostałym sosem. Podziel na płatki resztę masła i ułóż na zapiekance. Wierzch zapiekanki posyp startymi krakersami.
  7. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 15 minut w 220 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Dizzy

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE