Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g por
- 150 g kapusta biała
- 150 g groszek zielony
mrożony - 2 łyżki estragon
posiekany, świeży - 1 łyżka mięta
posiekane listki - 1 sztuka skórka z cytryny
- 2 łyżki oliwa
- 2 sztuki jajka
- 4 łyżki jogurt naturalny
- 100 g ser gruyere
- 1 opakowanie ciasto filo
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Por pokrój w cienkie plasterki. Kapustę poszatkuj, a ser pokrój w kostkę.
- Skórkę startą z cytryny wymieszaj z oliwą i odstaw na 5 minut. Następnie rozgrzej połowę cytrynowej oliwy w dużym garnku, rozgrzej. Na oliwę wrzuć por, kapustę, groszek, estragon i miętę, przykryj i duś przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa lekko zmiękną, dopraw je solą oraz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego o średnicy 20 cm.
- Jajka ubij z jogurtem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj ser i wymieszaj. Powstały sos wylej na warzywa i wymieszaj.
- Płat ciasta filo posmaruj odrobiną pozostałej oliwy. Ciasto ułóż na warzywach i zawiń krawędzie pod spód. Pozostałe płaty ciasta również posmaruj oliwą i ułóż je jeden na drugim lekko ściskając, by powstały fałdki.
- Zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz w 170 st. C przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 15 minut, by ciasto się zrumieniło.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka