Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z białej kapusty i pora


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka z białej kapusty i pora to smaczne i szybkie danie. Ciasto filo można przygotować samodzielnie, zamiast korzystać z gotowego.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  por
  • 150 g  kapusta biała
  • 150 g  groszek zielony
    mrożony
  • 2 łyżki  estragon
    posiekany, świeży
  • 1 łyżka  mięta
    posiekane listki
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
  • 2 łyżki  oliwa
  • 2 sztuki  jajka
  • 4 łyżki  jogurt naturalny
  • 100 g  ser gruyere
  • 1 opakowanie  ciasto filo
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Por pokrój w cienkie plasterki. Kapustę poszatkuj, a ser pokrój w kostkę.
  2. Skórkę startą z cytryny wymieszaj z oliwą i odstaw na 5 minut. Następnie rozgrzej połowę cytrynowej oliwy w dużym garnku, rozgrzej. Na oliwę wrzuć por, kapustę, groszek, estragon i miętę, przykryj i duś przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa lekko zmiękną, dopraw je solą oraz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego o średnicy 20 cm.
  3. Jajka ubij z jogurtem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj ser i wymieszaj. Powstały sos wylej na warzywa i wymieszaj.
  4. Płat ciasta filo posmaruj odrobiną pozostałej oliwy. Ciasto ułóż na warzywach i zawiń krawędzie pod spód. Pozostałe płaty ciasta również posmaruj oliwą i ułóż je jeden na drugim lekko ściskając, by powstały fałdki.
  5. Zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz w 170 st. C przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 15 minut, by ciasto się zrumieniło.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE