Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.07.2018 Imieniny: Bogny i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Zapiekanka z bułek


17.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Doskonałym dodatkiem do zapiekanki z bułek będzie białe wino.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  bułka pszenna
  • 125 ml  wino białe wytrawne
  • 2 sztuki  cebula
  • 40 g  masło
  • 8 plastrów  ser
  • 3 sztuki  jajka
  • 200 g  śmietana
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    świeżo zmielony, do smaku
  • 1/2 pęczki  szczypior

Sposób przyrządzania:

  1. Bułki pokrój w plasterki i skrop winem. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Pozostałe masło rozgrzej na patelni i zeszklij na nim cebulę.
  3. Ser pokrój na plasterki wielkości plastrów bułek i ułóż na bułkach. Plasterki bułek z serem ułóż dachówkowo w przygotowanym naczyniu.
  4. Jajka roztrzep widelcem ze śmietaną, dopraw solą oraz pieprzem. Powstałą mieszanką polej bułki. Na wierzchu rozłóż podsmażoną cebulę.
  5. Zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w 200 st. C. Gotową zapiekankę podawaj na ciepło, posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Teddy

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE