Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zapiekanka z fasolki szparagowej i ziemniaków


11.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 600 g  fasolki szparagowej najlepiej dwukolorowej
  • 5 sztuk średniej wielkości ziemniaków
  • 150 g  żółtego sera
  • 1 sztuka jajko
  • 200 g  śmietany 18%
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej do posmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odcedź, obierz i pokrój w plastry. Z fasolki obetnij końcówki, umyj i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
  2. Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Na dnie ułóż plasterki ziemniaka w taki sposób, by jeden zachodził na drugi. Oprósz pieprzem. Na ziemniakach ułóż fasolkę.
  3. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajko roztrzep ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Połącz masę jajeczną z serem i wymieszaj. Powstałą masą zalej równomiernie fasolkę szparagową. Całość posyp oregano.
  4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 25-30 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE