Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zapiekanka z młodych ziemniaków


14.11.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka z młodych ziemniaków to przepis na smaczne i szybkie danie wegetariańskie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  ziemniaki
    młode
  • 1 sztuka  por
  • 125 ml  mleko
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 1 łyżka  mąka
  • 100 g  ser żółty
  • oliwa
    do formy
  • tymianek
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i gotuj w osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia. Gdy przestygną, pokrój je w plastry i podziel na 2 części.
  2. Por dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plastry. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Mleko rozkłóć z żółtkiem. Dodaj mąkę, ser, sól, tymianek oraz pieprz. Całość podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a ser się rozpuści. Gotowy sos podziel na 3 części.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i ułóż w nim połowę ziemniaków. Oprósz je solą i zalej jedną porcją sosu.
  5. Na wierzchu ułóż pory, oprósz solą i zalej kolejną porcją sosu. Przykryj resztą ziemniaków i zalej pozostałym sosem. Posyp tymiankiem. Piecz 50 minut w 190 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Bunny

Posty : 8

Przepisy: 59


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE