Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g twaróg
miękki - 1/2 sztuki cytryna
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 150 g cukier puder
+do posypania - 200 ml mleko
- 100 g śmietana kremówka
- 3 sztuki jajka
- 4 sztuki kiwi
- 1 sztuka mango
- 1/2 sztuki weka pszenna
- 1 łyżka masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Twaróg przełóż do miski. Z 1/2 cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, po czym dodaj do sera. Dołóż cukier waniliowy oraz 150 g cukru pudru. Całość dokładnie wymieszaj.
- Owoce obierz. Kiwi pokrój w plastry. Z mango usuń pestkę, a miąższ pokrój w plasterki. Mleko dokładnie wymieszaj z jajkami oraz kremówką.
- Naczynie żaroodporne równomiernie posmaruj masłem. Wekę pokrój w kromki o grubości 1 cm, po czym namocz w mieszance mleka oraz jajek i śmietany.
- Kromki weki, przygotowaną masę serową oraz owoce układaj naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym. Całość polej pozostałym po moczeniu pieczywa mlekiem. Danie wstaw do piekarnika i piecz 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem wierzch zapiekanki lekko posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku