Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g truskawki
- 5 sztuk jajka
- 100 g mąka ziemniaczana
- 100 ml mleko
- 500 g twaróg
- 150 g cukier
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- masło
do formy - cukier puder
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Truskawki przebierz, opłucz i oczyść z szypułek. Większe owoce przekrój na pół.
- Żółtka oddziel od białek. Mąkę ziemniaczaną przesiej i rozprowadź w mleku. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj. Uzyskaną masę połącz z twarogiem.
- Białka ubij na sztywną pianę, powoli wsypując cukier i cukier waniliowy. Pianę połącz z masą twarogową. Dodaj truskawki i ostrożnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż do niego masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut w 180 st. C. Po 20 minutach można przykryć zapiekankę folią aluminiową. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika, posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Dania zapiekane