Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Zapiekanka z truskawkami


17.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przed podaniem zapiekankę można udekorować świeżymi truskawkami. Do przygotowania zapiekanki z truskawkami można również użyć mrożonych owoców.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  truskawki
  • 5 sztuk  jajka
  • 100 g  mąka ziemniaczana
  • 100 ml  mleko
  • 500 g  twaróg
  • 150 g  cukier
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • masło
    do formy
  • cukier puder
    do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Truskawki przebierz, opłucz i oczyść z szypułek. Większe owoce przekrój na pół.
  2. Żółtka oddziel od białek. Mąkę ziemniaczaną przesiej i rozprowadź w mleku. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj. Uzyskaną masę połącz z twarogiem.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, powoli wsypując cukier i cukier waniliowy. Pianę połącz z masą twarogową. Dodaj truskawki i ostrożnie wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przełóż do niego masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut w 180 st. C. Po 20 minutach można przykryć zapiekankę folią aluminiową. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika, posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Mała Mi

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE