Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z ziemniaków


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ziemniaki należy dokładnie wyszorować przed obraniem, gdyż po obraniu nie należy ich już myć, by nie wypłukać skrobi, która nadaje zapiekance ziemniaczanej optymalną konsystencję i odpowiedni smak.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaki
  • 1 pęczek  czosnek
    dęty
  • 400 g  śmietana
    12%
  • 200 ml  mleko
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • 50 g  ser
    starty

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Czosnek dęty umyj i pokrój go po skosie w krążki.
  2. Płytkie naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim plastry ziemniaków i czosnek dęty.
  3. W misce wymieszaj śmietanę z mlekiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj starty ser, wymieszaj i mieszanką zalej ziemniaki. Piecz 45 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE