Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zapiekanka ze szpinakiem


20.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka ze szpinakiem to przepis na zużycie pozostałego z wczorajszego obiadu ryżu. Dodatkowo danie jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  ryż
  • sól
    do smaku
  • 80 g  ser
    tarty
  • 300 g  szpinak
    świeży
  • 4 sztuki  pomidory
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 łyżki  olej
  • 3 sztuki  jajka
  • 4 łyżki  śmietana
    kwaśna
  • pieprz biały
    do smaku
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż włóż do garnka. Zalej 400 ml zimnej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie zagotuj ryż i gotuj przez 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie odcedź ryż i jeszcze ciepły wymieszaj z tartym serem.
  2. Przebierz szpinak, odetnij korzonki i przepłucz liście. Blanszuj przez 3 minuty w osolonej wodzie, odcedź i przepłucz zimną wodą.
  3. Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i rozłóż w nim ryż wymieszany z serem. Podpiecz przez 5 minut w 175 st. C.
  5. Szpinak wymieszaj z połową pomidorów i cebulą. Jajka rozkłóż ze śmietaną i dodaj do szpinaku. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Uzyskaną masę szpinakową rozprowadź na ryżu. Wierzch posyp pozostałymi pomidorami i resztą startego sera. Piecz 25 minut w 175 st. C. Podawaj na gorąco.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE