Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka ze szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka ze szpinakiem to przepis na zużycie pozostałego z wczorajszego obiadu ryżu. Dodatkowo danie jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  ryż
  • sól
    do smaku
  • 80 g  ser
    tarty
  • 300 g  szpinak
    świeży
  • 4 sztuki  pomidory
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 łyżki  olej
  • 3 sztuki  jajka
  • 4 łyżki  śmietana
    kwaśna
  • pieprz biały
    do smaku
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż włóż do garnka. Zalej 400 ml zimnej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie zagotuj ryż i gotuj przez 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie odcedź ryż i jeszcze ciepły wymieszaj z tartym serem.
  2. Przebierz szpinak, odetnij korzonki i przepłucz liście. Blanszuj przez 3 minuty w osolonej wodzie, odcedź i przepłucz zimną wodą.
  3. Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i rozłóż w nim ryż wymieszany z serem. Podpiecz przez 5 minut w 175 st. C.
  5. Szpinak wymieszaj z połową pomidorów i cebulą. Jajka rozkłóż ze śmietaną i dodaj do szpinaku. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Uzyskaną masę szpinakową rozprowadź na ryżu. Wierzch posyp pozostałymi pomidorami i resztą startego sera. Piecz 25 minut w 175 st. C. Podawaj na gorąco.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE