Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka ziemniaczana


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka ziemniaczana to smaczne i proste danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaki
  • sól
    do smaku
  • 1 łyżka  masło
  • 50 g  zioła
    bazylia, natka pietruszki, trybula, estragon
  • 1 sztuka  cebula
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • 50 g  orzeszki pinii
  • 50 g  ser parmezan
  • pieprz
    do smaku
  • 1 szczypta  pieprz kajeński
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • 200 ml  mleko
  • 200 ml  śmietana
  • 375 g  ser mozzarella

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź, przestudź i pokrój w plasterki.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż plasterkami ziemniaków. Zioła opłucz, osusz i posiekaj.
  3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj orzeszki piniowe i zioła. Dokładnie wymieszaj, zdejmij z patelni i zmiksuj. Dodaj starty parmezan. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i gałką muszkatołową.
  4. Mleko wymieszaj ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej powstałym sosem ziemniaki. Na wierzchu rozsmaruj zmiksowaną wcześniej masę ziołową.
  5. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Zapiekankę posyp kostkami mozzarelli i piecz 25 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE