Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaki
- sól
do smaku - 1 łyżka masło
- 50 g zioła
bazylia, natka pietruszki, trybula, estragon - 1 sztuka cebula
- 3 ząbki czosnek
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 50 g orzeszki pinii
- 50 g ser parmezan
- pieprz
do smaku - 1 szczypta pieprz kajeński
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 200 ml mleko
- 200 ml śmietana
- 375 g ser mozzarella
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź, przestudź i pokrój w plasterki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż plasterkami ziemniaków. Zioła opłucz, osusz i posiekaj.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj orzeszki piniowe i zioła. Dokładnie wymieszaj, zdejmij z patelni i zmiksuj. Dodaj starty parmezan. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i gałką muszkatołową.
- Mleko wymieszaj ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej powstałym sosem ziemniaki. Na wierzchu rozsmaruj zmiksowaną wcześniej masę ziołową.
- Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Zapiekankę posyp kostkami mozzarelli i piecz 25 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane