Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa


06.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk ziemniaków
  • 2 sztuki cebule
  • 2 opakowania  mrożonych liści szpinaku
  • 6 ząbków  czosnku
  • 150 g  sera feta
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 łyżeczka  masła do wysmarowania formy
  • kilka plasterków sera żółtego
  • sól
    Sos beszamelowy
  • 3 łyżeczki  masła
  • 6 łyżeczek  mąki
  • 200 ml  zimnego mleka
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki pokrój w plasterki i gotuj w osolonym wrzątku 8-10 minut, a następnie odcedź.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Kiedy się rozmrozi, lekko go podduś, by odparować wodę. Dodaj fetę i duś około 2 minut.
  3. Sos beszamelowy: Masło rozpuść w rondelku, wsyp powoli mąkę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Kiedy już składniki się połączą, powoli wlej mleko, również cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką, a następnie wbij jajko. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 2 minut - nie doprowadzaj do wrzenia.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż warstawami: ziemniaki-szpinak-ziemniaki-szpinak-ziemniaki. Przykryj plasterkami sera i polej sosem beszamelowym. Zapiekaj 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż sos nabierze złotawego koloru.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE