Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 12 sztuk ziemniaków
- 2 sztuki cebule
- 2 opakowania mrożonych liści szpinaku
- 6 ząbków czosnku
- 150 g sera feta
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
- kilka plasterków sera żółtego
- sól
- Sos beszamelowy
- 3 łyżeczki masła
- 6 łyżeczek mąki
- 200 ml zimnego mleka
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki pokrój w plasterki i gotuj w osolonym wrzątku 8-10 minut, a następnie odcedź.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Kiedy się rozmrozi, lekko go podduś, by odparować wodę. Dodaj fetę i duś około 2 minut.
- Sos beszamelowy: Masło rozpuść w rondelku, wsyp powoli mąkę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Kiedy już składniki się połączą, powoli wlej mleko, również cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką, a następnie wbij jajko. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 2 minut - nie doprowadzaj do wrzenia.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż warstawami: ziemniaki-szpinak-ziemniaki-szpinak-ziemniaki. Przykryj plasterkami sera i polej sosem beszamelowym. Zapiekaj 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż sos nabierze złotawego koloru.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka