Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1.5 szklanek quinoa
- 3 łyżki oliwa
- 2 sztuki por
młody - 2 sztuki cukinia
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 4 łyżki masło
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - zioła prowansalskie
do smaku - 6 sztuk jajka przepiórcze
|
|
Sposób przyrządzania:
- Quinoę przelej zimną wodą, zalej 3 szklankami wody i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj 1 łyżkę oliwy i dopraw solą oraz pieprzem.
- Z porów odetnij liście, a białe części umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i razem z porem smaż przez 3 minuty na rozgrzanej oliwie.
- Cukinie umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę.
- Każdą kokilkę nasmaruj masłem i włóż po porcji quinoi. Wierzch posyp ziołami prowansalskimi. Następnie dodaj po łyżce pokrojonej cukinii i porów. Na koniec do każdej kokilki wbij po jednym jajku przepiórczym. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia