Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki zielone papryki
- 1 sztuka cebula
- 4 sztuki marchewki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 3 łyżki kukurydzy
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- ostra papryka mielona
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z papryk odetnij wierzchy. Oczyść z nasion, umyj i osusz. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Marchewki obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do cebuli. Smaż wszystko razem przez 10 minut.
- Farsz przełóż do miseczki, dodaj kaszę gryczaną, posiekaną natkę i kukurydzę. Przypraw do smaku. Powstałym farszem napełnij papryki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Skrop olejem. Piecz 45 minut w 190 st. C. Podawaj z sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia